EVENTS.dir.bg | Блог за успешни събития

  [BG]   EN  
EVENTS.dir.bg | Блог за успешни събития

 
Рейтинг: 3.00
(1139)
Успешни СЪБИТИЯ
Събитийни НОВИНИ
Събитийни ПАРТНЬОРИ
ФОТО от СЪБИТИЯ
ВИДЕО от СЪБИТИЯ
Списък
ОРГАНИЗАЦИЯ НА СЪБИТИЯ - Добра практика и Съвети
БИЗНЕС Новини


Изпрати ИНФО Събитиен БЛОГ За Нас Контакти

Календар
«« август 2020 »»
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

22.08.09
10:30 - 0 h 0 s
Екофест "Магията на Поморийско езеро"
Кога: 22 август 2009 г. (събота), 10.30 часа
Къде: Поморие, до Музея на солта
Достъп: Свободен
Организатор: Зелени Балкани с подкрепата на Световна Банка и Послоството на Кралство Холандия в България, и съдействието на община Поморие

Събитието: На 22 август 2009 г. на брега на Поморийско езеро до Музея на солта ще стартира вторият екофестивал „Магията на Поморийско езеро” 2009. Фестивалът се организира от Зелени Балкани с подкрепата на Световна Банка и Послоството на Кралство Холандия в България, и съдействието на община Поморие.

Мероприятието ще бъде открито от посланика на Кралство Холандия в България, г-н Карел Ван Кестерел и представител на Световна Банка. Сред официалните гости са Мис България 2009, новият директор на РДГ Бургас, г-н Румен Желев, представители на РИОСВ Бургас и Община Поморие. Всеки от присъстващите на феста ще може да изпробва лечебните свойства на поморийската кал веднага след откриването. Мис България 2009, г-ца Антония Петрова ще се включи в калните бани заедно с останалите ентусиасти, които разбира се, трябва да си носят бански костюми.

Тазгодишното издание на фестивала ще разшири изложението си в посока козметични и лечебни продукти, произведени от поморийската кал и луга. Освен традиционното фотосафари и щанд за наблюдение на птици, тази година гостите на фестивала ще могат да участват и в различни екологични работилнички – от саморъчна изработка на сандали и бижута, до построяването на уютен дом без бетон. Алтернативните форми на туризъм и спорт, които могат да се практикуват през летния сезон също ще бъдат представени в рамките на събитието. Посетителите ще могат да разгледат и тематична изложба за промените в климата на Представителството на ЕК в България.
Сред участниците във фестивала ще бъдат местни производители на сол и ползватели на поморийската кал, Музеят на солта, Фондация Зелян бряг, Селище „Зелено училище”, Клуб по екстремни спортове „Адреналин”, туроператорите Spacia Wildlife и Пандеон, Асоциацията на парковете в България и дирекции на природните паркове, музикални формации и др.

Партньор-изложител е козметичната фирма Ален Мак, която от години произвежда небезизвестната паста за зъби Поморин, а Медийни партньори на събитието са Дарик Радио, Jazz FM, FM Lounge и Радио Браво.

Идеята на фестивала е да популяризира природното богатство на езерото и да покаже, че е възможно да бъдат развивани щадящи природата форми на туризъм, които да съхранят уникалните качества на солената лагуна. Поморийско езеро е защитена зона от мрежата НАТУРА 2000 и по двете Европейски директиви, а заради голямото си значение за опазване на птиците, през 2001 г. е обявена и за Рамсарско място т.е. е част от Списъка на световно значимите влажни зони. Езерото, което е защитена местност и според Закона за биологичното разнообразие, дава подслон на 266 вида птици и може да се превърне в един от най-атрактивните центрове за орнито-туризъм в България. От хилядолетия солената лагуна на Поморие и хората от региона са съжителствали в хармония и според Зелени Балкани това може да продължи, стига да се научим да ценим и да използваме разумно даровете на природата. За съжаление обаче през последните години Поморийско езеро е обект на изключителен човешки натиск.

За да подкрепи опазването и устойчивото използване на природните ресурси на солената лагуна, Зелени Балкани изпълнява проект „Поморийско езеро – консервация, възстановяване и устойчиво управление.” Проектът се осъществява с подкрепата на Глобалния екологичен фонд и Световната банка, в партньорство с МОСВ и Община Поморие.

За контакт:

Нели Арабаджиева, Зелени Балкани
тел: 0884257711, narabadzhieva@greenbalkans.org 

Източник:
Зелени Балкани