EVENTS.dir.bg | Блог за успешни събития

  [BG]   EN  
EVENTS.dir.bg | Блог за успешни събития

 
Рейтинг: 3.00
(1139)
Успешни СЪБИТИЯ
Събитийни НОВИНИ
Събитийни ПАРТНЬОРИ
ФОТО от СЪБИТИЯ
ВИДЕО от СЪБИТИЯ
Списък
ОРГАНИЗАЦИЯ НА СЪБИТИЯ - Добра практика и Съвети
БИЗНЕС Новини


Изпрати ИНФО Събитиен БЛОГ За Нас Контакти

Календар
«« юли 2020 »»
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

30.07.09
00:00 - 0 h 0 s
Обучение на тема: "Управление на човешките ресурси и политика по персонала"
Кога: 30-31 юли 2009 г. (четвъртък и петък)
Къде: София, зала на Рейвън Консултинг Груп ЕООД; ул. „Арх. Георги Ненов” №31 (на изхода на метростанция Люлин, между Спортна зала Сиконко и бензиностанция Екопетролиум)
Достъп: Такса участие
Организатор: Рейвън Консултинг Груп

Събитието:  На 30 и 31 юли Рейвън Консултинг Груп организира обучение на тема: "Управление на човешките ресурси и политика по персонала". Лектор ще бъде Ралица Иванова.

Краен срок за записване: 28 юли 2009
Цена: 365 лв. без ДДС

Програма

Модул 1 - Планиране и бюджетиране като част от системата по УЧР – Връзка между отделните компоненти на системата за УЧР. Ролята на Специалист ЧР в организацията. Планиране и бюджетиране на дейностите по УЧР. Отчетност.

Модул 2 - Длъжностни характеристики и администриране на трудовите взаимоотношения - основни положения и изисквания. Съставяне на ефективни длъжностни характеристики. Как добрата длъжностна характеристика се превръща в основа на профила на длъжността при подбора.

Модул 3 - Селектиране, подбор и интервюиране. Изготвяне на обява за работа – дизайн и основни изисквания. Нестандартни и стандартни методи при за набиране на СV-та. Селекция на кандидати за интервю. Провеждане на първо и второ интервю. Тестове и въпросници – примерни видове. Типични грешки при подбора. Изготвяне на оферта за работа. Изпращане на уведомителни писма до неодобрените кандидати.

Модул 4 - Практически модул – умения за интервюиране.

Втори ден
Модул 5 - Въвеждане на избран кандидат в компанията. Подпомагане работата му по време на изпитателния срок. Оценка на справянето му след срока на изпитване. Оценка на ефективността от подбора. Анализ на кампанията по подбор.

Модул 6 - Обучение и развитие на служителите Изготвяне на годишна програма за обучение. Организиране на обученията. Вътрешни или външни обучения. Избор на доставчик и комуникация. Оценяване на ефекта от обучението

Модул 7 - Оценка на представянето. Как се изгражда система за атестация. Критерии за оценяване. Поставяне на цели и изпълнението им. Получаване и даване на обратна връзка. Следващи стъпки и план за развитие на служителя. Практическа задача.

Модул 8 - Системи за възнаграждение. Мотивационна и бонусна системи. Програма за задържане на ключови служители. Социална политика и имидж на работодателя на пазара на труда. Практическа задача – дефиниране на критерии за оценка и бонусиране.
Мотивационни въпросници. Изграждане на стратегия на отдел Човешки ресурси.


Допълнителна информация

Броят на участниците в групата е ограничен, необходимо е предварително записване.

Цената включва материали от обучението (на CD и хартиен носител), примерни темплейти и въпросници, техническо оборудване и зала, 4 кафе-паузи и 2 обяда.

За ранно записване (до 20.07) - 5% отстъпка

За допълнителни отстъпки и записване:
825 18 13
0888 601 331
office@ravenbg.com

Документ при завършване
Сертификат 

Източник:
SEMICO.INFO